Mire figyelj a zsírok szempontjából a sikeres alakformálásodban?

Mire figyelj a zsírok szempontjából a sikeres alakformálásodban?

A makrotápanyagok közül már esett szó a szénhidrátokról és a fehérjékről, amelyek jelentősen befolyásolják a sikeres alakformálásodat. Még egy nagy energiaszolgáltató tápanyag csoportot kell szemügyre venni, ez pedig a zsírok.

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy aki feszes izmokra, lapos hasra vágyakozik, annak a táplálkozásban a zsírok bevitelét vissza kell fognia.
A mindennapokban gyakran találkozom emberekkel, és azt tapasztalom, hogy az elmondások alapján a mindennapokban a zsíros ételek fogyasztása nem igazán jellemző. Ugyanakkor a tes-tösszetételt vizsgálva mégis az tűnik fel, hogy a felesleg mégis csak ott bongyorodik, rezeg.
Mi lehet ennek az oka?
Tegyük most félre azt az irányvonalat, hogy „Nem ettem köretet a szalonnás kacsacombhoz, utána meg csak pár szelet tortácskát csipegettem el”…
De akkor mi az oka annak, hogy kiiktatod az étrendedből a magas zsírtartalmú ételeket, és még sem vagy elégedett, ha a tükörbe nézel?

A három makrotápanyag bevitelét nem lehet külön-külön kezelni, a napi tápanyag szükséglet szempontjából ezek aránya, fogyasztásának időpontja is döntően befolyásolja a testkép alakulását.
Az ételeink sok esetben olyan mennyiségű rejtett zsírokat tartalmaznak, amelyekről lehet, hogy tudomásod sincs.

Érdemes böngészni a félkész, gyorsfagyasztott ételeken feltüntetett tápanyag táblázatot, mert meglepő értékekkel találkozhatsz. Például a „diétás” „light” tejszínhab zsírtartalma jó néhány terméknél sokkal magasabb, mint a hagyományos változata. Te pedig nyugodt szívvel nyomsz egy nagy adagot a sütidre, kávédba, mondván, hogy ez diétás.

Ugyanakkor tisztában kell lenned azzal is, hogy a zsírokra a szervezetednek SZÜKSÉGE VAN ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni!

De akkor mit tegyél, és mit egyél?

A hagyományos disznózsírral való sütés-főzés már nem nagyon népszerű, sokan áttértek az olajra, és az olíva olaj használata is eléggé elterjedt. A fitness világában sokan kókuszzsírt használnak az ételek elkészítéséhez, vagy a még elszántabbak olajspray-t fújnak a hús alá.
Abba most nem szeretnék belemélyedni, hogy melyik a legegészségesebb, mert a vélemények erősen megoszlanak, és nehéz igazságot tenni, már ha lehet.

Másrészt azt gondolom, és azt is tapasztalom, hogy nem ez lesz a fő probléma, mert az emberek nagy része nem igazán főzőcskézik minden nap. Ha Te a kivételek közé tartozol, akkor igazából majdnem mindegy, hogy kókuszzsíron, olajspray-n, vagy extra szűz olíva olajon sütöd meg a napi csirkemell filédet.
Ha ennek ellenére sem tudsz megszabadulni a nem kívánatos kis párnácskáktól, akkor az étkezés TÖBBI részét kell megvizsgálni. Valószínűleg rejtett zsírokat tartalmazó ételeket találnánk benne, aminek magas zsírtartalmáról nem is tudsz. Vagy tudsz, de azt gondolod, hogy nem számít.
Ilyen ételek közé tartozik a felvágottak nagy része, az anti-kedvencem a virsli, és a jó barátja a párizsi.
Ezek ráadásul nem csak magas zsírtartalommal, hanem rossz minőségű fehérjét (illetve fehérje-szerűséget) tartalmaznak, a tápértéke pedig gyakorlatilag nulla. Akkor is, ha a csomagoláson azt olvasod, hogy X % csirke-szárnyas húsból készült.

Én alapvetően azt az elvet vallom, hogy a napi étkezéseknél az alacsony zsírtartalomra kell törekedni. A puffasztott rizst például nem kenem meg egy kis vajjal, se zsírszegény vajkrémmel, mert anélkül száraz és nem csúszik. Egy-két vékony szelet sajtot is ennék hozzá (nem is feltétlenül zsírszegényt, mert annak már sok köze nincs a sajthoz), de nem napi szinten, max heti 2-3 alkalommal. A feltételes mód azért van (ennék), mert nagyon szeretem a sajtokat, és képtelen vagyok 1-2 szelet után megállni. Az én taktikám az, hogy nem vásárolom meg, így nincs kísértés.  
Figyelek arra, hogy a párolt zöldköret – ha mirelitt – ne fűszervajas trutymóval legyen, hanem natúr.
Ugyanakkor a salátára 1-2 evőkanál olajat locsolok, vagy extra szűz olívát, vagy lenmag olajat. Időnként megengedek egy kis luxust, és dió olajat, vagy más bio-olajjal bolondítom meg a zöldköretet.

Végülis akkor hány gramm zsírra van szükséged?
Bevallom, hogy ezt az általam készített személyre szabott étrend-tervezésben nem ez kapja a központi helyet. Viszonylag ritkán fordul elő az, hogy a napi zsírbevitel alacsonysága miatt este egy jókora slukkot kell lehúzni az olajos flaskából. Helyette viszont figyeld és szűrd ki a rejtett zsírokat, törekedj a szükséges, jó minőségű, magas tápértékű fehérje és szénhidrát bevitelre.
Személyre szabott, kifejezetten NEKED készült étrendet szeretnél? KATTINTS IDE!
CSAKAZÉRTIS!