Mikor vagy a zsírégető zónában, és ez mit jelent?

Mikor vagy a zsírégető zónában, és ez mit jelent?

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a nők az életük jelentős részét fogyókúrával, diétázással, zsírégetéssel töltik, miközben feszesebb izomzatot is szeretnének.
Ugye Neked sem ismeretlen ez a témakör?
Az is elég köztudomású, hogy a feszesebb izomzathoz súlyok, súlyzós edzés kell.
De mi a helyzet a zsírégetéssel?
Mikor fogsz úgy edzeni, hogy a szervezeted zsírt használ fel energiaként? Mit kell ahhoz tenned, hogy hatékony legyen az edzésed a zsírégetéshez?

Ha egy kicsit jártas vagy a fitness világában, akkor szinte azonnal rávágod, hogy „naná, hogy szálkásító edzések”.
Nos, van egy rossz hírem ezzel kapcsolatban!
A szálkásító edzések – vagy amit annak tudatában sokan végeznek – nagy valószínűséggel a legtöbb nőnek nem fog hatékonyan működni!

Az is elterjedt edzésmódszertani (tév)ismeret, hogy „ha nagy súllyal csinálok kevés ismétlést, akkor nő az izom, ha kis súllyal sokat, akkor szálkásodni”!
Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor sok izmos és szálkás ember szaladgálna az utcán.
De ez nem ennyire egyszerű!

Ahhoz, hogy izmosabb legyél, kerekebb legyen az izomzatod, vagy hogy szálkásabb, zsírtalanabb legyen a combod, csípőd, karod vagy a hasad, sokkal több minden tényezőt kell figyelembe venni.
Ez függ a fizikai kondíciódtól, hormonháztartásodtól, a testösszetételedtől, a táplálkozásodtól, a terhelés nagyságától.

De akkor mitől leszel szálkásabb?
Azt szinte nagy általánosságban ki lehet jelenteni, hogy a női hormonháztartásnak köszönhetően (kissé fanyalogva) a szálkásításhoz a súlyzós edzés önmagában nem fog eredményt hozni.
Bár a nagy súlyokkal végzett, izomtömegnövelésre használt edzésnek is van másodlagos zsírégető hatása, a legtöbb női súlyzós edzés erre önmagában nem elég. Elengedhetetlenül szükség van a kardió edzésekre is, mégpedig a hosszú távú, nagy időtartamú, megszakítás nélküli terhelésre.
A szálkásítás gyanánt végzett sok ismétlés (persze megfelelő terheléssel, ami nem 2-3 kilót jelent!) az izom formálására, tónusosabbá tételéhez kiváló. De szálkásodni nem igazán fog!
Miért nem?
Mert ahhoz, hogy a zsírégetés beinduljon, ahhoz megfelelő terheléssel, folyamatosan végzett mozgásra van szükség, amiben a pulzusszám 120 vagy annál magasabb tartományban van folyamatosan.

Mit, mikor és mennyi ideig kell csinálnod, hogy zsírégető zónában legyél?
Bármilyen kardiógép alkalmas erre, közepes intenzítással, amit legalább 30-60 percig végzel megszakítás nélkül, 120-150 közötti pulzussal.
Az ellipszis traineren telefonálgatással töltött idő több, mint a semmi, de szinte biztos, hogy nem a zsírégető zónában leszel, miközben a barátnőddel traccsolsz, vagy a pároddal levelezgetsz.
Erre a legmegfelelőbb idő a súlyzós edzés után van, hiszen a súlyzós edzés szálkásító edzésén az izmaidat formálod, a szervezeted a szénhidrát raktárakból nyeri az energiát. Így amikor a kardióedzésre kerül a sor, már a raktárak szinte kiürülnek, és a szervezeted hamarabb kezd el a zsírokat felhasználni. Ha a súlyzós edzés előtt kardiózol bő fél órát, akkor is a szénhidrátokat kezdi el a szervezeted felhasználni, majd a súlyzós edzésen is innen veszi az energiát, hiszen nincs olyan magas pulzusszám, ami aerob körülményeket teremtene a hatékony zsírégetéshez.

Mit jelent ez összességében?
Ha vékonyabb és feszesebb alakra vágysz, akkor végezz súlyzós edzést heti 3-4 alkalommal, majd UTÁNA kardiózz 30-40-60 percet olyan intezítással, ami közben eszedbe nem jut, hogy beszélgess vagy telefonálgass.

Sok féle módon és kellemesen el lehet tölteni az időt a fitnessteremben, de ha már ott vagy, akkor érdemesebb hatékonyan és sikeresen végezni az edzést.

Ha bizonytalan vagy az edzésed hatékonyságában, akkor keress bizalommal!
Nézz szét az Online Alakformálás menüpontban, és válaszd ki a számodra megfelelő lehetőséget.

Ha kellő kitartással és megfelelő edzésmódszerrel végzed az edzéseidet, ehhez az étrended is megfelelő, akkor garantált lesz a látványos alakformálásod!
CSAKAZÉRTIS!

Palatinus Fitness Klub