Milyen veszélyeket tartogat számodra, ha a netes edzésvideókat használod az otthoni edzéshez?

Milyen veszélyeket tartogat számodra, ha a netes edzésvideókat használod az otthoni edzéshez?

Valószínűleg Te is láttad, hogy az elmúlt napokban és hetekben elárasztották a közösségi portálokat az edzésvideók, elképesztően nagy népszerűségre tett szert az otthoni sportolás.
Ennek okaira nem szeretnék részletesen kitérni, nem ez a fő irányvonal, amúgy is mindenki tisztában van vele. Sajnos…
Annak persze örülök, hogy az, ami évek-évtizedek óta a hitvallásom és a hivatásom, az végre eljutott sokak tudatába, és sokkal több ember kezdett el napi szinten sportolni, mint eddig bármikor.

De rengeteg veszélyt rejt, ha válogatás nélkül állsz neki egy edzésvideónak.

Segítek abban, hogy TUDD és LÁSD melyik edzésvideó nem  igazán szakmai, és melyiket érdemes követned.

Nem szeretnék belemenni, hogy kik és milyen célzattal osztják meg ezeket a videókat nyilvánosan, mindenki számára elérhetően. Vannak amatőr, hobbisportolók, de szép számmal akad olyan is, aki személyi edzőként tesz közzé edzésanyagokat.
Nem szeretnék senkit se minősíteni, se pellengérre állítani, vagy támadni.
Nézd el ezt Nekem, kérlek!

A célom nem az, hogy szítsam a tüzet, vagy az, hogy együtt botránkozzunk, sápítozzunk és másokat minősítsünk.

Mi a célom?

Az, hogy segítsek Neked!

Segítek tisztán látni, hogy milyen veszélyeket rejt magában, ha a neten látott edzésvideókra edzel csak úgy, mert megtetszik.

Mi a baj ezekkel az általánosságban készített videókkal?

Gond No1. – Nem azt kapod, amit látsz!
Egy kicsit ahhoz hasonlítanám, mint a hajfestékek vásárlásának kérdését. Igen, jól olvastad! Hajfesték!
Minden dobozon csodaszép arcú, káprázatos hajkölteményű nő fotója díszeleg. Kivétel nélkül minden nő tudat alatt arra gondol, hogy a festéktől neki is fénylő hajzuhataga lesz, csodaszép arccal, igéző szempárral. Aztán jó esetben a végeredmény valamelyest megközelíti a dobozon mutatott hajszínt, bár ezen a téren is akadnak keserű tapasztalatok.

Mi köze ennek az edzésvideókhoz?
Szinte minden esetben az jár a nők fejében, hogy ha azt csinálom, amit a videóban látott feszes testű csinibaba, akkor hipp-hopp én is leadom azt a kis extra túlsúlyt, megemelkedik a fenekem, feszesebb lesz a combom, és olyan lapos a hasam, mint még soha.
Lehetőleg az első edzés után, hiszen NAGYON akarom!

Nos, elárulom Neked, amit azért Te is sejtesz, hogy a csinibaba nem attól az egy edzéstől, nem attól az egy hasgyakorlattól vagy gyakorlatsortól lett olyan, amilyennek a videón látod.
Ha a sport területén kicsit is jártas vagy, akkor tudod, hogy ez egy komplex és hosszú folyamat, ha pedig már a negyedik X környékén jársz, akkor meg végképp nem csak az edzésen fog múlni az álomalakod megvalósítása.

Gond No2. – Ami másnak bevált, az nem biztos, hogy Neked is hatékony lesz!
Nem vagyunk egyformák, nincs bevált tuti recept, ami mindenkinél ugyanúgy hozza a látványos eredményt.
A személyre szabott, megfelelő szakmai irányítással végzett edzések is csak egy idő múlva lesznek igazán személyre szabottak, amikor az edződ megismeri a tested reakcióit, a regenerációra szükséges időtartamodat, a mozgástanulási képességedet, a fejlődési ütemedet, a koncentrációs adottságaidat, a mentális hátteredet. Ennek tudatában és ismeretében állítható csak össze MEGFELELŐ SZAKMAI háttérrel a személyre szabott sikeres alakformáló edzésterv. Ami CSAKIS KIZÁRÓLAG Neked hatékony! Mert pontosan rád van szabva, a Te adottságaidhoz.

Gond No.3. – Biztos vagy abban, hogy a gyakorlat bemutatása megfelelő?
Igen, ez az egyik LEGNAGYOBB BUKTATÓJA a netes videóknak. Sajnos számtalanszor futottam már bele olyan edzéseket bemutató videókba, ami szakmailag erősen megkérdőjelezhető. Megdöbbentően sok esetben láttam olyan gyakorlatbemutatást, amitől kirázott a hideg, olyan szabálytalanul hajtották végre. Azon meg végképp kiakadtam, hogy neves sportolók, versenyzők, személyi edzők videóiban is tapasztaltam mindent.
Ebben megint csak nem szeretnék belemélyedni.

Hogyan tudod ezt Te kiszűrni?

Nem vagy könnyű helyzetben, ezt belátom. Azt gondolom, hogy pusztán egy edzésvideóba belekezdeni, mert tetszetős, nem jó döntés. Azokat az edzésvideókat tartom célszerűnek, amihez szakmai magyarázat is tartozik. Mit miért csinálsz, mire figyelj a szabályos végrehajtás szempontjából, és még sorolhatnám.
Ha mindez hiányzik, akkor a szakmaiság sajnos hiányos, és számomra nem is hiteles, formától, rangtól és címtől függetlenül.
Az az edzésvideó pedig, ami arról szól, hogy „Lenyomunk ebből 150-et”, „Gyere még 20, 19, 18…”
Háááát…. lehet, hogy a mennyiség meglesz, de a minőség garantáltan nem lesz jó!
Márpedig hosszú távon (de rövid távon is) kizárólag a minőségre érdemes törekedni ahhoz, hogy valóban az egészség megőrzéséről, és annak fejlesztéséről szóljon a mindennapi mozgásod.

A legnagyobb fenyegető problémát ez utóbbi témában látom, mert Te jóhiszeműen mozogsz, akár napi szinten is.
A célod az egészséged fejlesztése, karbantartása, az immunrendszered erősítése, és persze a sikeres alakformálás, és ezért aktívan teszel is.
A fentiek ismeretében azonban erősen megkérdőjelezhető a megfelelő, magas színvonalú háttér. Ennek hiányában pedig nem leszel fittebb, viszont a sérülés, az izületi problémák (ha még nincs – majd lesz!), a diszkomfort érzés és az ezektől kialakuló rossz közérzet szép lassan, vagy akár egyik napról a másikra berobbanva a mindennapjaid részét fogják alkotni.

Te pedig nem érted, hogy miért?!

Hiszen tornáztál, amitől szuperbombajól kellene érezned magadat… erre pont az ellenkezője történik, itt húzódik, ott fáj, hasogat és/vagy szúr. Azt gondolhatod, hogy ez Neked nem megy, Te nem vagy erre alkalmas, és inkább hagyod az egészet.

Holott VELED MINDEN RENDBEN VAN, azaz a baj nem veled van! Pusztán nem úgy és nem azt csináltad, ami számodra hatékony, amire a Te testednek szüksége van.
Nem az általános tucat online edzésvideókra.

Persze van olyan meglátás is, hogy legalább edzel.
Én erre azt kérdezem, hogy oké, de meddig? Milyen eredménnyel? Milyen következményekkel?
Némely videó láttán azt javasolnám, hogy ha jót akarsz magadnak, akkor NE csináld, azzal sokkal többet teszel az egészségedért.

…és még egy FONTOS dolog:
A személyi edzés, így az online edzővideók közzététele is FELELŐSSÉGGEL JÁR, vagyis azzal kellene, hogy járjon. Sajnos ez sok esetben a személyi edzés klasszikus helyzetében is hiányzik, de ez már megint egy újabb hosszas témakör.
A nyilvános edzésvideókban NINCS FELELŐSSÉGVÁLLALÁS, míg egy magára és a szakmaiságra adó személyi edző az Online edzések esetében is FELELŐSSÉGET VÁLLAL azokért, akik az ő szakmai tudását veszik igénybe. Legalábbis részemről ez evidens, és bízom abban, hogy másoknál is.

Ebben a témakörben még rengeteg kérdés merülhet fel Benned… nem is soroltam fel minden indokot és észérvet, de talán sikerült egy kicsit felnyitnom a szemed.

De akkor mi SZÁMODRA a MEGOLDÁS?

Mindenképp VEDD figyelembe a fent leírtakat!
A következő cikkeimben összegyűjtöm Neked az Online lehetőségeket, elmagyarázom azok előnyeit és hátrányait, így könnyebben eligazodsz az online edzésanyagok áradatában.
Megmutatom, hogy miként mérheted fel azt, hogy mire van szükséged az egészséged megőrzésében azon túl, hogy laposabb hasat, feszesebb izmokat szeretnél, és mínusz 5-8-10 kilót.
Segítek abban, hogy elérhető és reális célokat tűzhess ki magadnak, ami megvalósítható, jó egészséget biztosít, és a jelenlegi körülmények között is megvalósítható.

Ígérem Neked, hogy még visszatérek ezekre a témára, és minden olyan témakört előveszek, ami a fitt és egészséges életmód megfelelő kialakításában segíthet Neked! Akár – velem együtt – az érett női korosztályhoz tartozol, akár nem.

CSAKAZÉRTIS!

Palatinus Fitness Klub