Miért nem tudsz fitt és egészséges életmódra váltani?

Miért nem tudsz fitt és egészséges életmódra váltani?

1995 óta mozgok a fitness világában, és ez idő alatt rengeteg sportolni vágyónak segítettem már személyre szabott edzésterv és étrend készítéssel.
Mindenki nagy lelkesedéssel keresett fel, mert már a csapból is az folyik, hogy egészségesebben, fittebben kell/ene élni, táplálkozni. Az elhatározás szinte mindenkiben megvan, kivétel nélkül. Aztán telik múlik az idő, és ha úgy kanyarodik az életünk, akkor érkeznek a visszajelzések azoktól, akiknek igyekszem utat mutatni a fitt életmód felé.
Fiatalabb koromban nagyon megdöbbentem, sőt, személyes kudarcnak éltem meg, ha a visszajelzések arról szóltak, hogy különböző okok miatt nem sikerült a nagy elhatározás megvalósítása.
Most már kicsit könnyebben veszem, mert elfogadom azt, hogy sokan a kimondott szavakat felelősség nélkül mondják ki. Vagy felelősségteljesen, de aztán az Élet sodrásában valahogy még sem sikerül megvalósítani a fitt és sportos életmódot, a hosszú távon tartható, egészségtudatos táplálkozás valahogy kisiklik az eltervezett vonalról.
Sok esetben csak időszakosan, vagy gyakorlatilag semmi sem változik azután, hogy megszületik az elhatározás: Holnaptól fittebben fogok élni, étkezni, sportolni…

Miért nem tudnak életmódot váltani az emberek?
Nem szeretnék az általánosítás csapdájába beleesni, mindenki életútja más, mindenki vívja a maga csatáit a mindennapokban. Valóban találkoztam már olyan élethelyzettel, amibe a heti rendszeres sport 2-3 alkalommal nem fért bele. Legalábbis rövid távon nem. Aztán meg már megszokássá válik, hogy Nekem nem megy, elfogadom, beletörődök. Mert így KÉNYELMES! Akkor is, ha tisztában vagyok a káros hatásaival. Most még nem érezni, ezért nem is olyan fontos.

De a legtöbb eset nem ilyen megoldhatatlan!
Az életmód váltás ott bukik el, hogy VALÓBAN REFORMRA van szükség.!
Minden napot át kell formálni!
A gondolkodást, a prioritást, a tennivalókat.
Azt látom, hogy az emberek nagy része nem tervezetten, előre átgondoltan éli a napokat, hanem afféle, ad hoc jelleggel.
Nincs otthon kaja? Beugrom a boltba, veszek vacsorát, meg pár ezt-azt.
Megjött egy rezsicsekk? Melóból hazafele bemegyek a postára. Vagy majd holnap.
A fodrásznál kapott időpont meg épp arra a napra szól, amikor épp sportolni akartál menni, így megint csak halasztani kényszerülsz.
Ismerősek ezek az élethelyzetek?

Mit tudsz tenni, hogy működjön?
Én hogy csinálom? MEGTERVEZEM! …és ezt javaslom Neked is!
Megtervezed a napodat, a hetedet, a hónapodat, sőt, az évedet is. Kis, közép és hosszú távú terveket készítesz. Az éves tervbe az kerül, ami minden évben ugyanabban az időszakban van. Születésnap, családi ünnepek, időszakos fix teendők – pl téli-nyári gumicsere. A havi tervezés is nagyjából azokból a dolgokból áll, amit az adott hónapban kötelező elvégezni.
A heti dolgok tervezésébe a havi teendők, a fix és rugalmas feladatok kerülnek, míg a napi tervbe az aznapi kötelező és tervezett feladatok. A heti tervezésbe kerül a rendszeres sport, így látod azt, hogy a hét többi dolgait hogy tudod logisztikázni. Mi az, ami nem várhat, mi az ami ráér a következő héten egy lazább napra.

Én pl a nagybevásárlást is megtervezem, mert egy hónapban egy alkalommal szánok erre bő 2 órát, amit még otthon a havi húsadag kiporciózása, befűszerezése, lefagyasztása is követ.
Ezután már csak pár naponta egy-két apróságért kell bemennem, ami villámgyorsan megvan.

Ha már a vásárlásnál, az élelmiszereknél tartunk… az egészségtudatos étrend is a tervezettségen, illetve annak hiányán csúszik el.

Az nem fog működni, hogy reggel elindulsz otthonról, és útközben majd szedsz bogyót, lősz vadat!

Ha a napi főzőcskézés – nekem reggel egy fél órát vesz el, miközben más reggeli teendőket is csinálok, és a vacsora összedobása se túl macerás – nem szimpatikus, akkor rendelhetsz kiszállított fitt ételeket is. Ezen a téren már elképesztő nagy a kínálat.
De ugye azt is előre meg kell rendelned, ha másnap enni szeretnél. Vagy marad a dobozolt házi koszt.


Sokan támadják a fitness versenyzőket (több okból is, de nem ez a cikk témája), de az tény, hogy egy-egy versenyfelkészülés hatalmas logisztikát és tervezést igényel hónapokon keresztül. Ne hidd, hogy minden versenyző olyan körülmények között készül egy versenyre, hogy semmi más dolga nincs, csak az edzés, meg a diétázás. Mindenki dolgozik mellette – oké, a személyi edzőknek könnyebb a dolguk -, sokan családosok, gyerek, férj, háztartás, és ezek nem várhatnak a verseny utánig.

Csakis tervezetten, előre átgondolva működik sikeresen!
Mondhatod erre azt, hogy „erre nincs időm”, rengeteg idő menne el a tervezgetésre…
Bátran kijelentem, hogy mindez csak kifogás!
Hamar napi rutinná válik, a hosszú távú tervezés bő egy órája pedig megvan egy bugyuta tévéepizód ideje alatt.

Csak egy sokszor hallott közhellyel tudok érvelni:
Arra van időd, amire szakítasz, mert FONTOS SZÁMODRA!

CSAKAZÉRTIS!